Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.23

Születés Hete Velencén 2010

    Idén már második alkalommal csatlakozott a velencei Baba-Mama Klub az országos ”mozgalomhoz”, hogy egy héten át a lehető legtöbb információt adja át a várandósoknak és a kisgyermekes anyukáknak. Nem titkolt célunk hogy megmutassunk olyan lehetőségeket, amik elérhetők a környéken és nagyban megkönnyíthetik ezeknek az anyukáknak az életét. Az általunk ismert lehetőségek közül számosat sikerült bemutatnunk, de idő és energia hiányában volt olyan téma is, amiről le kellett mondanunk. Amit azonban elmondhatunk elöljáróban, hogy idén a szervezéssel nem volt probléma. A látogatók a színvonalat nagyon magasnak ítélték meg.

Aki eljött a programokra mindig megelégedéssel indult haza. Sok dicséretet kaptunk szóban és a kérdőíveken írásban is! Reméljük, jövőre is lesz lehetőségünk hasonló programok szervezésére! Köszönjük a támogatóknak a hozzájárulást és előadóinknak a munkájukat!

Beszámoló

Tervezés és előkészítés

    Azt mondják, sose lehet elég korán kezdeni. Mi már tavaly májusban elhatároztuk, hogy 2010-ben is lesz Születés Hete Velencén. Novemberben már voltak programötleteink, amiből nagy egyeztetések, kihúzások és összevonások, átcímzések után összeállt egy programterv januárra. Arra gondoltunk, hogy az anyák napját érdemes lenne egy egész napos családi programmal ünnepelni; tudtuk, hogy van igény egy babaruha börzére is. Nagyon szerettünk volna a kórháztól szakmai támogatást szerezni. Ez  a három pillér nagy szervezést és utánajárást igényelt.
A nagy gondolkodásban kialakult egy lelkes szervezőcsapat is. Akik tavaly még pocakosan látogatói voltak a helyi rendezvénynek, közülük 5-en szervezőtársakká léptek elő. Így egy 8 fős csapat kezdhette meg a munkát és úgy érzem, mindenki megtalálta a saját feladatait.
Tudtuk, a családi napon, ha jó, színvonalas programokat szeretnénk, akkor arra kell pénzt is szereznünk. Határozott terveinkkel, és a tavalyi év tapasztalataival az önkormányzatot, egyenesen a Polgármestert kerestük meg, aki maga is támogatásáról biztosított bennünket. Szervezésünkre 100.000Ft-tal toldotta meg az éves támogatási keretünket. Elkezdtük felkeresni az ismerős vállalkozókat a környéken és a korábbi munkáltatóinkat is megkörnyékeztük. Nehezen indult be a pénz, de a személyes ismeretség sokat számított. Egy-két kiemelkedő támogató mélyen a pénztárcájába nyúlt. Volt aki úgy tudott segíteni, hogy továbbadta a kérésünket vállalkozó barátainak ismerőseinek. Összesen 569 ezer forintot sikerült gyűjtenünk.
Sikerült azonban a pénzen kívül is sok felajánlást kapnunk, amivel spóroltunk. A nyomdai munkát sikerült ingyen megoldanunk. Ez nagyon sokba került volna, ha ki kell fizetni. Kaptunk ingyen ásványvizet, ballonost adagolóval. Több, mint 10 kiló süteményt. Számos vacsora- és süteményutalványt, fagyi kuponokat, gofri jegyeket. Vásárlási utalványokat ruhára, és helyi borokat is. A felajánlott tárgyi adományokat előadóinknak adtuk át köszönetképpen, illetve kisorsoltuk a látogatók között, a rajzpályázaton osztottuk szét.
A szombati börzéhez és az azt követő vasárnapi elsősegélyhez könnyen megszereztük a helyi iskola auláját és termeit. Fizetni csupán a takarításért kellet.
Nagyon örültünk, amikor sikerült bejutnunk a kórház osztályvezető főorvosához, akitől megkaptuk a támogatás lehetőségét. Nagy kő esett le…  Egyetlen kikötése volt: az otthon-szülést nem propagálhatjuk! Nyitott szülészettel és előadásokkal állt a rendezvény mellé.
Közben persze a többi előadás, beszélgetés szervezése is folyamatban volt. Egyeztettünk időpontokat, témákat, címeket. A helyi „Fürdő” –vel nem sikerült megtalálni a közös hangot, így az egyeztetéseink nem jutottak célra. Ajánlataink elmentek egymás mellett. A sport programokat ezek után az E.K.E.E segítségével tudtuk összeállítani.
Szórólapjainkat március 25-én már a kezünkben tarthattuk, hogy minél jobban szét tudjuk osztani. A megyei vezető védőnő is részt vett az osztásban és mi magunk is eljuttattuk a környék védőnőihez a plakátokat, kértük segítségüket. Került szóróanyag a kórházba, számos bababoltba a városban, és persze itt Velencén is az üzletekbe, rendelőkbe, irodákba.
Sikerült a helyi médiával is felvenni a kapcsolatot. Készült interjú a Fehérvár Rádióba, a Tó-TV-be; Jelent meg cikk a velencei  havilapban, és a Fejér megyei Hírlapban is. Hírlevélben klubunk 80 tagját többször is értesítettük a programokról.
Ajándékszatyrokat állítottunk össze (200db), melyekbe szórólapok, és termékminták kerültek. A megmaradt szatyroknak a védőnők által szervezett szoptatási világnapon keresünk gazdát.  
Rajzpályázatot is hirdettünk. Idén  „Az Én Csodavilágom”  - az iskolában és  „Az Én Mesevilágom” – az óvodában volt a két cím. Sajnos pályázat nem sok érkezett. Idén a családi napközik is megmutatták, mit tudnak alkotni a csöppségek. A három napközi és az ovi mini-csoportja egy-egy közös művel készült. Ezen felül a két nagycsoportból és az iskola rajzszakkörétől érkezett munka. Nagy öröm volt kiosztani köztük azt a vásárlási utalványt, amit a Katica kft. ajánlott fel. A rajzokat a Kastély folyosójára helyeztük el – a ragasztgatás, díszítés 3 órát vett igénybe - és egész héten megtekinthetőek voltak.
Szerettük volna az iskolásokkal is megosztani ezt az információs hetet. Szakértő segítséget kértünk. A Velencei Általános Iskola három 8. osztályában a Születés Hetén Závodi Klára pszichológus beszélgetett a kamaszokkal. Az előadást-beszélgetést megelőző hét elején az pszichológus bemutatkozott az osztályokba és bevezette a programját és a Születés Hetét. Két nap múlva dobozt helyeztünk ki a 8-as osztályokhoz, melyekbe a kérdéseiket helyezhették el. A program sikeres volt és az Iskola vezetésének is tetszett.
Idén is volt látogatói kérdőívünk, amit egy díszített gyűjtődobozba dobhattak a látogatók. Így  sok címet begyűjtöttünk, de innen tudjuk azt is, hogy aki részt vett a programokon, az elégedet volt. Sokáig azonban kérdéses volt, hogy a sok ajándékcsomaghoz lesz e elég látogató.
Igyekeztünk minél dekoratívabbá tenni a rendezvényt és egységes arculatot adni minden megjelenésünknek. A rendezvény előtt pénzt gyűjtöttünk szépen felcímkézett befőttesüvegekbe a helyi patikákban és vállalkozóknál, akik ezt engedték. Használtuk a Születés Hete logót és színvilágot. Így készültek emléklapok, oklevelek, köszönőlevelek. Még fagyi-kuponokat is ezzel a sémával készítettük. Gyártottunk emblémát a boros tasakokra, a hölgyek, saját emblémás lenvászon szatyrainkat kapták ajándékba. Készültek útbaigazító nyilak, teremfeliratok, névtáblák. Hogy a szervezők is felismerhetőek legyenek, az egyik vitamin-cégtől kapott „egyen”- pólóban voltunk egész héten, természetesen emblémás névjegytáblával csíptetve. A termet laminált kisbabás képekkel tettük kedvesebbé a témához alkalmassá. Kihelyeztünk anyukás idézeteket.

A Hét lebonyolítása

    „A Születés Hete rendezvénysorozat egy mozgalmas Családi nappal kezdődött május 2-án. Reggel esett az eső, ezért a szabadtéri programunkon az első feladat az volt, hogy mindenkinek fedett helyet biztosítsunk. Az időjárás nagyon próbára tett minket, de aki nem ijedt meg az esőtől az nagyon szép köszöntőt hallgathatott végig. A Kodály Zoltán Iskola kórusainak, Csizmadia Zsombor és Stokinger Bea szavalóknak köszönjük! A gyerekek játszhattak: sok izgalmas feladatot találtunk ki nekik és volt körhinta, bohóc, lovas kocsi, csigafutam és népi játékok is. A mesejáték és a zenekar is elnyerte a jelenlévők tetszését. Miközben a gyerekek a parkban élvezték a programokat, addig az anyukáknak és apukáknak szakemberek adtak hasznos információkat. Volt dietetikus tanácsadás, szállásajánlatok gyerekkel útnak indulóknak, és filmrészletet is vetítettünk a szülésről, ami után szülésznő beszélgetett a jelenlévőkkel.

Hétköznap is folytatódtak a programok. Hétfőn az új rendelőintézetet járhattuk végig dr. Ferencz Péter igazgató főorvos vezetésével. Kedden az anyaságról beszélgettünk előbb Kenéz Kíra írónővel, majd dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyásszal. Más szemszögből, de mégis mindkettő nagyon gondolatébresztő volt.

Szerdára „sport” programok jutottak. Úgy tűnik, a torna nem a legnépszerűbb program. A babamasszázs, az intimtorna és a kismama jóga sem vonzotta az érdeklődőket. Bár azt is megtudtuk, az alakjukat szeretnék visszanyerni az anyukák! Este tanulhattunk hastáncot, és a tornán is megkínozták a jelenlévőket! Csütörtökön a székesfehérvári szülészet nyitotta ki kapuit előttünk. Akik eljöttek végigjárhatták a szülőszobát és az osztályt. Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvossal is találkozhattak, aki a családközpontú szülészetről beszélt nekünk. Pénteken délelőtt az anyákat megillető jogokról és juttatásokról kaptunk részletes tájékoztatást vendégeinktől, délután a szoptatás és a fogápolás került beszélgetésünk középpontjába. Este pszichológus segítségével az apaságról és sok más érdekes minket érintő problémáról beszéltünk kötöttségek nélkül. Szombati börzénk nagy siker volt, mi is vásároltunk gyerekeinknek. Terveink szerint ősszel megismételjük, mert mindenki örült a kezdeményezésnek. A vasárnapi elsősegély tanfolyam tartalmas, hasznos segítséget adott a szülőknek. Reméljük, nem kell majd használniuk a tanultakat! „ – Így szól a publikus része a Hét leírásának, de van egy két dolog, amit érdemes hozzátenni:

  • Minden erőfeszítésünk ellenéré idén is alacsony volt az eladások látogatottsága. Alkalmanként 2-3 ember, kivéve az elsősegélyt. De volt olyan is, ahova senki se jött el. Hiába hívtunk szakmájában elismert, jó nevű embereket. A kérdőívet összesen 31 látogató töltötte ki, az ő véleményük nagyon elismerő. Próbáljuk magunkat azzal győzködni, hogy ha nekik tudtunk segíteni, az már siker, de azért jobb lett volna ha több helyi, ismerős arcot látunk a rendezvényen.

  • Támogatóink kitettek magukért, még maradt is tartalékunk az év hátralévő részére. Az azonban biztos, hogy adakozókedvük nem függ a válságtól. A pénzt nekünk személyeknek, arcoknak adták azért mert hittek benne, hogy jó dologra fordítjuk.

  • A visszajelzések alapján mind a látogatók mind az előadók elégedetek voltak a szervezéssel és a fogadtatással. Az előadásokra a látogatókat és az előadókat üdítővel, ásványvízzel, kávéval és pogácsával megterített kis asztallal vártuk. Minden előadó ajándékot és oklevelet kapott.

  • A központi főszervezővel kapcsolatban akadtak problémák. Azt, hogy nem volt kész számunkra időben az arculati kézikönyv, sikerült megoldanunk, de a jövőbeni egységes arculat érdekében célszerű lenne a kézikönyvet minél előbb rendelkezésre állítani. A weboldal feltöltéséhez sokaknak szüksége van segítségre, ez a jövőben nem megoldható így egymás közötti segítségnyújtással. Egy jól érthetősegédlet és egy állandó ember szükséges. Megkönnyítette volna a feltöltést, ha a szervezőtársak nem hagyják az utolsó pillanatra a munkát, és részenként, vagy gyakorlás céljából már korábban is megpróbálják használni az oldalt. Nagyon örültünk, amikor a közszolgálati TV végre foglalkozott velünk, de úgy tapasztaljuk, hogy a műsor közönsége és a rendezvény célközönsége nem esik egybe, a közös halmaz nagyon csekély. Alapvetően azt a hozzáállást kéne kérni és országosan is követni, hogy legalább 2-3 héttel a rendezvény kezdete előtt „kész” legyen a program, hogy lehessen reklámozni helyi és országos szinten is.

.

A készült képek megtekinthetők a következő fotótárakban:
http://2010sz7.velencebmk.fotoalbum.hu/ ; http://2010sz7nyitozaro.velencebmk.fotoalbum.hu/?pageid=0 ;
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.